Akwakultura lub hodowla ryb to najszybciej rozwijający się sektor agrokultury, którego roczne stopy wzrostu wynoszą ponad sześć procent w ciągu ostatnich dwóch dekad.
Globalnie ryby stanowią około 15 procent średniego spożycia białka zwierzęcego, a akwakultura zaspokaja niemal połowę tego zapotrzebowania. Prognozy dotyczące przyszłych trendów w produkcji akwakultury będą nadal rosły, głównie z powodu przełowienia oceanów i osiągania maksymalnych zdolności produkcyjnych. Chociaż w ostatnich latach podjęto wiele działań mających na celu zachowanie dzikiego rybołówstwa, nadal istnieje znaczna presja na różnorodne zasoby dzikich ryb. Ponieważ populacja ludzi stale się powiększa na całym świecie, niezbędne jest, aby dostawy ryb i owoców morza pochodziły głównie z akwakultury. Na całym świecie spożycie tilapii, śledzia, dorsza, łososia czy karpia zwiększyło odsetek ryb dostarczanych dla konsumentów przez akwakulturę. Należy jednak zauważyć, że znaczna część wyższej podaży w celu zaspokojenia tego rosnącego popytu pochodzi z importu. Najwyraźniej polscy producenci stają przed silną konkurencją ze strony producentów zagranicznych na całym świecie.
Dlatego istotne jest, aby producenci krajowi nadal opracowywali nowe produkty i zwiększali efektywność produkcji rosnących produktów akwakultury, aby konkurować gospodarczo z producentami za granicą.
Ponieważ koszty żywienia ryb stanowią największy wydatek kosztów operacyjnych intensywnego przedsiębiorstwa akwakultury, konieczne jest, aby wybierać pasze dla ryb hodowlanych korzystniejsze cenowo i pożywne, aby zwiększyć rentowność hodowli. Dobrym rozwiązaniem jest zrezygnowanie z drogiej mączki rybnej na rzecz tańszej mączki sojowej o wysokiej przyswajalności białka roślinnego. Obecnie mączka rybna stanowi znaczną część komercyjnej formuły diety narybku i jest uważana za najbardziej pożądany składnik białka zwierzęcego w dietach akwakultury ze względu na wysoką zawartość białka, zrównoważony profil aminokwasowy, wysoką strawność i smakowitość oraz jako źródło niezbędnych kwasów tłuszczowych omega-3. Jednak mączka rybna jest jednym z najdroższych makroskładników stosowanych w dużych ilościach w diecie akwakultury.