Herbata to ulubiony napój wielu osób.
Aby jednak cieszyć się pełnią walorów smakowych i zdrowotnych herbaty, warto wiedzieć, jak znaleźć wysokiej jakości herbatę liściastą sypaną. Poleganie na swoich zmysłach pomoże ci wybrać najlepszy gatunek i rodzaj herbaty. Herbata nie powinna być pokruszona, musi mieć również przyjemny, wyrazisty aromat.
Na co zwrócić uwagę wybierając herbatę w sklepie?
Herbata w torebkach szybko dostarcza ciemnego, mocnego naparu, choć czasami kosztem bardziej subtelnych aromatów herbaty. Herbata liściasta oraz granulowana jest dostarczana w formie sypkiej, co pozwala na precyzyjne parzenie, a tym samym zachowanie związków aromatycznych liści i złożonych smaków poszczególnych gatunków herbaty. Podczas zaparzania herbaty liście powinny się powoli rozwijać, stanowi to o wysokim gatunku i jakości produktu.
Wysokiej jakości herbata będzie miała wyraźny aromat, zwietrzała herbata niskiej jakości nie pachnie prawie wcale. Zielona herbata powinna pachnieć lekko i świeżo, podczas gdy czarna herbata powinna mieć aromat ziemisty, kwiatowy i słodki. Dobra herbata po zaparzeniu powinna być głęboko aromatyczna, będzie miała mocny, rozpoznawalny smak. Najlepsza zielona herbata będzie lekka i orzeźwiająca, natomiast czarna herbata ma głębszy, bardziej intensywny smak. Bez względu na rodzaj herbaty, którą pijesz, doskonała herbata aktywuje różne wrażenia smakowe podczas picia. Herbatę można pić na ciepło, świeżo zaparzoną lub na zimno, mrożoną.
Wiele gatunków herbat i kaw zakupić można online, sklep z herbatą to miejsce, gdzie znajdziesz herbaty z całego świata. Do wykonania herbaty mrożonej można użyć różnych gatunków herbat, zielonej, czarnej lub smakowej. Herbatę po zaparzeniu przecedza się i chłodzi, można ją również posłodzić do smaku, przykładowo miodem. Następnie napar mieszamy z wybranymi dodatkami, jak soki owocowe i świeże owoce lub zioła, a gotową herbatę podajemy z lodem. Taki napój doskonale orzeźwia podczas upałów i pomaga nawodnić organizm. Mrożona herbata dobrze komponuje się z owocami, takimi jak cytryna, brzoskwinia, malina, truskawki. Możemy ją również podawać z listkami mięty czy melisy.