Pieczywo zasadniczo powinno zawierać trzy składniki, a mianowicie mąkę, wodę oraz sól, to w zupełności wystarczy, aby otrzymać smaczny, pulchny chleb.
Oczywiście w przypadku pieczywa potrzebny jest także zakwas, który otrzymujemy z mieszanki wody oraz mąki, powinna ona być przygotowana odpowiednio w korzystnych warunkach przy właściwej temperaturze. Wówczas zachodzi fermentacja, w wyniku której wytwarza się także kwas mlekowy, który daje odpowiednią ochronę, zabezpieczając pieczywo przed pleśnią. W przypadku pieczywa niskiej jakości piekarnie mogą stosować różnego rodzaju konserwanty, czy też dodatki przeciwpleśniowe, zatem jeżeli zwrócimy uwagę, iż na pieczywie znajduje się duża lista składników, wówczas możemy przypuszczać, że pieczywo nie jest najlepszej jakości. Dodatkowo powinniśmy unikać różnego rodzaju polepszaczy smaku oraz zwracajmy uwagę, czy w pieczywie nie znajduje się karmel, którego zadaniem będzie zmiana barwy pieczywa tak, aby wyglądało ono na wyprodukowanie z lepszej jakości mąki. W przypadku mąki mamy do czynienia z różnego rodzaju typami, który oznacza czystość, przykładowo typ 650, z którego produkowane są bułki, jest to mąka oczyszczona, typ 1850 czyli graham jest to mniej oczyszczona, która zawiera więcej składników mineralnych i błonnika, ponieważ posiada także części zbóż. W przypadku mąki pszennej typ 750 odpowiada mące chlebowej, typ 1400 jest to mąka sitkowa, typ 2000 jest to mąka razowa, i z niej otrzymamy najwyższej jakości chleb.
Oznacza to, że mąka została zmielona tylko raz, zawiera ona otręby, jest ona ciemniejsza od mąki oczyszczonej.
Warto oczywiście zwracać uwagę na pieczywo pełnoziarniste, które nie jest oczyszczone, charakteryzuje się ciemniejszą, bardziej brązową barwą, z pewnością będzie to zdrowszy rodzaj pieczywa. Zatem im jest ich mniej, tym pieczywo powinno być wyższej jakości, oczywiście powinniśmy kupować chleb czy też bułki w znanych dobrych piekarniach. Wiele wartych uwagi piekarni znajdziemy pod linkiem https://www.orlypiekarnictwa.pl/city-43526-lodz. Możemy tam znaleźć piekarnie z całego kraju, są to często firmy rodzinne, które trzymają się sprawdzonych, dobrych przepisów.