Dieta bezglutenowa staje się coraz bardziej popularna

Chleb pszenny jest spożywany na całym świecie i od czasu rozwoju rolnictwa odegrał kluczową rolę w historii cywilizacji.

Chociaż aromat i smak tego podstawowego pożywienia nadal zachwyca i satysfakcjonuje większość ludzi, niektóre osoby mają specyficzną alergię na pszenicę lub skłonność genetyczną do celiakii. Aby poprawić jakość życia takich osób z dietetycznego punktu widzenia, przedsiębiorcy zajmujący się przetwórstwem żywności starają się od wielu lat opracować wysokiej jakości chleb bezglutenowy. Ponieważ jakość pieczywa pszennego zależy w dużej mierze od właściwości glutenu, do symulacji jego działania stosuje się różne składniki, jak kasze, ziarna i mąki bezglutenowe. Aromat wydobywający się z piekarni jest niewątpliwie pociągający. Smak i chrupiąca konsystencja pieczywa zaostrzają nasz apetyt i zaspokajają podstawowe ludzkie pragnienie komfortu i wartości odżywczych dostarczanych w pożywieniu. Chleb jest dla ludzi czymś więcej niż tylko podstawowym pożywieniem. Wypiek chleba ma długą i fascynującą historię. Początkowo ziarna pszenicy były spożywane jako owsianka. Następnie ziarna, które zostały ręcznie zmiażdżone przy użyciu kamieni, mieszano z wodą i wypalono na rozgrzanym kamieniu, uzyskując niesfermentowany, płaski chleb. Później ludzie zaczęli używać zakwasu z mąki i wody, aby chleb stał się bardziej smaczny, pożywny i sycący. Wyjątkowe właściwości glutenu pszennego zapewniają, że pieczywo jest miękkie, puszyste, nie kruszy się, odpowiednio smakuje i jest wysokiej jakości. Jednak niektóre osoby są predysponowane genetycznie do choroby takiej jak celiakia i nie mogą jeść chleba pszennego czy żytniego, ponieważ gluten wywołuje u nich szkodliwe reakcje. W ich przypadku tylko spożywanie produktów bezglutenowych, w tym pieczywa, jest dozwolone. Współcześnie wiele osób jest na diecie bezglutenowej z konieczności lub wyboru.

Nietolerancja glutenu obejmuje chorobę trzewną celiakię, alergię na pszenicę i nadwrażliwość na gluten bez celiakii.

W piekarniach znajdziemy również chleb dla diabetyków. Celiakia jest chorobą autoimmunologiczną wywoływaną zarówno przez czynniki genetyczne, jak i środowiskowe. U takich osób spożycie glutenu prowadzi do uszkodzenia jelita cienkiego, zwykle prowadzącego do złego wchłaniania składników odżywczych. Szacuje się, że rozpowszechnienie celiakii na całym świecie sięga około 1 procenta. Nadwrażliwość na gluten bez celiakii jest niedawno zaproponowanym, coraz bardziej rozpoznawalnym stanem klinicznym u pacjentów, u których wykluczono celiakię i alergię na pszenicę. Charakteryzuje się objawami jelitowymi i pozajelitowymi wywołanymi spożyciem pokarmów zawierających gluten. Jak dotąd dieta bezglutenowa jest jedynym bezpiecznym i skutecznym sposobem leczenia powyższych stanów nietolerancji glutenu. Popyt na żywność bezglutenową nie ogranicza się do osób nietolerujących glutenu. Chociaż nie jest jasne, czy dieta bezglutenowa jest korzystna dla zdrowia, niektórzy konsumenci tolerujący gluten uważają, że produkty spożywcze bezglutenowe są po prostu zdrowsze. Można to częściowo wyjaśnić rodzajem efektu otoczki popularności czy trendu, który sprawia, że konsumenci uważają, że produkty z etykietą bezglutenowy są ogólnie korzystniejsze dla zdrowego odżywiania. Poza tym niektóre popularne książki, sportowcy i znane z telewizji osobistości zachęcają do diety bezglutenowej. Jednak w większości przypadków takie odżywianie nie było oparte na przesłankach medycznych i wiele osób kieruje się przekonaniem, że usuwanie glutenu z diety zapewnia korzyści zdrowotne. Bez problemów możesz kupić pieczywo bezglutenowe Warszawa to miasto, w którym znajdziesz piekarnie wypiekające taki chleb. Głównie młode osoby cenią sobie żywność bezglutenową, a populacja ta jest bardziej skłonna do angażowania się w inne zdrowe zachowania żywieniowe, takie jak codzienne spożywanie śniadania i spożywanie większej ilości owoców i warzyw, czy wypróbowywanie nowych diet. Jednak pomimo niedawnych ulepszeń w składzie i dostępności żywności bezglutenowej, nadal są to produkty mniej dostępne i droższe niż wersje zawierające gluten.