Płyty indukcyjne coraz śmielej wkraczają do polskich mieszkań, zapewniając swoim użytkownikom wygodę, szybkość gotowania i bezpieczeństwo. Jeśli zastanawiasz się, jakie urządzenie do kuchni wybrać, z całą pewnością powinieneś rozważyć zakup płyty indukcyjnej.
Choć jednorazowo może to być spory wydatek, inwestycja zwraca się całkiem szybko, a korzyści płynących ze stosowania indukcji jest naprawdę wiele.
Na jakiej zasadzie działa płyta indukcyjna?
Zakup kuchni indukcyjnej może wyraźnie podnieść komfort gotowania, ułatwiając i przyspieszając tę codzienną aktywność. Zanim jednak podejmiesz ostateczną decyzję, warto abyś wiedział, jaka jest zasada działania urządzenia. Płyta indukcyjna wykorzystuje zjawisko indukcji elektromagnetycznej. We wnętrzu płyty, pod jej płaską i wytrzymałą powierzchnią, przepływa prąd zmienny. W cewkach indukcyjnych jest on zamieniany w fale elektromagnetyczne, dzięki którym wytwarzana jest energia potrzebna do ogrzania garnków i znajdujących się w nich potraw. Do wytwarzania ciepła dochodzi dopiero w momencie zetknięcia ceramicznej płyty z metalowym dnem garnków, natomiast po zdjęciu naczyń nagrzewanie zostaje wyłączone.
Płyty indukcyjne – zalety ich stosowania
Urządzasz kuchnię albo robisz remont i chcesz wprowadzić zmiany, dzięki którym przyrządzanie potraw będzie łatwiejsze i wygodniejsze? A może po prostu szukasz nowych, lepszych rozwiązań? W takiej sytuacji płyta indukcyjna może być naprawdę dobrą inwestycją. Sprawdź, jakie są jej zalety i dlaczego coraz więcej osób wprowadza indukcję do swojej kuchni.
Szybsze gotowanie
We współczesnym świecie każdy z nas cierpi na niedobór czasu. Płyta indukcyjna przyspiesza gotowanie, które w zależności od rodzaju urządzenia może być nawet o 30% szybsze. Dzięki temu łatwiej przygotujesz domowe potrawy, które są dużo zdrowsze niż gotowe dania sprzedawane w sklepach.
Oszczędność energii
Szybsze doprowadzenie potrawy do wysokiej temperatury lub wrzenia wiąże się z oszczędnością energii, a co za tym idzie – również pieniędzy. Kuchenki indukcyjne nie tylko zapewniają błyskawiczne podgrzewanie zawartości garnków, ale też robią to w bardzo inteligentny sposób. Energia jest wykorzystywana optymalnie, a pola grzewcze często dostosowują się do wielkości naczynia i wyłączają zaraz po zdjęciu garnka z płyty.
Bezpieczeństwo użytkowania
Płyty indukcyjne są dużo bezpieczniejszym rozwiązaniem niż tradycyjne kuchenki i instalacje gazowe. Wyeliminowane zatem zostają wszystkie zagrożenia związane z używaniem gazu (wybuch, zatrucie). Ewentualne ryzyko oparzenia również nie jest duże, ponieważ pola grzewcze nagrzewają stawiane na nich garnki, natomiast same jedynie odbierają ich ciepło i nie rozgrzewają się do wysokich temperatur.
Łatwość czyszczenia
Płaską, ceramiczną lub szklaną powierzchnię płyty bardzo łatwo możesz wyczyścić. Decydując się na to rozwiązanie, możesz zapomnieć o uciążliwym czyszczeniu palników i zakamarków kuchenki gazowej. Jest to niezwykle wygodne i praktyczne.
Estetyczny design
Płyta indukcyjna wyróżnia się nowoczesnym, niezwykle estetycznym designem. Lśniąca powierzchnia zewnętrzna idealnie komponuje się zarówno z industrialnymi, jak i bardziej tradycyjnymi aranżacjami kuchennymi.
Czy kuchnia indukcyjna ma jakieś wady?
Tak, choć trafniej byłoby je nazwać specyficznymi cechami tego rozwiązania. Pierwszą potencjalną wadą jest dosyć wysoka cena, ale z każdym miesiącem będzie się ona zwracać wraz z oszczędnością energii.
Niezbędne są również specjalne garnki na płytę indukcyjną, jednak to również jest jednorazowy zakup na długie lata. Naczynia powinny być wyprodukowane przy użyciu metali ferromagnetycznych, które umożliwią wykorzystanie zjawiska indukcji.
Korzystanie z indukcji jest bezpieczne, jednak istnieją pewne wyjątki. Z tej opcji powinny zrezygnować osoby posiadające rozrusznik serca lub aparat słuchowy. Wytwarzane regularnie pole magnetyczne może bowiem rozregulować i zaburzyć ich działanie.
Dodatkowo w starszym budownictwie może istnieć konieczność dokonania pewnych zmian w instalacji elektrycznej, tak aby płyta indukcyjna mogła pracować prawidłowo i pobierać odpowiednią ilość energii.
Najważniejsze rodzaje płyt indukcyjnych
Na rynku istnieje wiele rodzajów płyt różniących się ceną, wyglądem, ilością palników i zaawansowaniem funkcji. Jak się w tym wszystkim nie pogubić i wybrać odpowiednią opcję do swojej kuchni? W sprzedaży znajdziesz kuchenki posiadające od jednego do nawet pięciu pól grzewczych. To, którą z nich wybierzesz zależy od intensywności gotowania i Twoich indywidualnych potrzeb. Optymalnym wyborem są płyty indukcyjne z czterema polami grzewczymi.
Urządzenia te występują też w różnych rozmiarach, dzięki czemu możesz je z powodzeniem dopasować do mebli kuchennych i wielkości pomieszczenia. Do wyboru jest zarówno płyta indukcyjna do zabudowy, jak i wolnostojąca. Jeśli wykorzystanie energii elektrycznej w Twoim domu jest na standardowym poziomie, zapewne wystarczy Ci kuchenka indukcyjna jednofazowa. W przypadku intensywnego korzystania z wielu urządzeń, zwłaszcza w tym samym czasie, może być potrzebna kuchenka trójfazowa.
Jak więc widać, zalety korzystania z indukcji przewyższają wady, a inwestycja w to nowoczesne rozwiązanie procentuje wygodą użytkowania, bezpieczeństwem oraz oszczędnością czasu i energii.
Tekst: Agnieszka Dec, portal budowlany budnews.pl
Fot. Joenomias, Pixabay