Dlaczego sushi jest drogie? Sprawdź, co decyduje o cenie rolek

Zamawianie sushi na wynos w Krakowie

Sushi, pomimo stale rosnącej popularności, nadal postrzegane jest przez wiele osób jako danie luksusowe. Coraz częściej pojawia się również opinia, że wysokie koszty takiego posiłku wynikają wyłącznie z mody i dobrego marketingu. Czy tak jest w rzeczywistości? Czy sushi musi być drogie i jakie czynniki wpływają na ostateczną cenę kolorowych rolek? Odpowiedź na wszystkie pytania znajdziesz w dalszej części artykułu.

Czy modne musi oznaczać drogie?

Jeszcze całkiem niedawno sushi kojarzone było wyłącznie z potrawą dla wyższych sfer. Sytuacja zmieniła się, gdy na polski rynek wkroczyły restauracje, popularyzujące kuchnię azjatycką. Ofertę jednej z nich sprawdzisz na stronie www.sushifriends.com.pl, gdzie zobaczysz również, że sushi wcale nie musi być luksusem dla koneserów. Wystarczy bowiem udać się pod adres Sebastiana Klonowica 26, 30-654 w Krakowie, gdzie działa lokal Sushi Friends. Jego dokładną lokalizację zobaczysz po kliknięciu w link https://goo.gl/maps/KwZu3mKAmDTxD8e79, dzięki czemu z łatwością zaplanujesz wizytę. To właśnie tutaj przekonasz się, że kulinarna moda może iść w parze z rozsądną ceną, nawet gdy sushi nie należy do najtańszych dań.

Jak zaoszczędzić na sushi?

Choć sushi przestało być już wyłącznie luksusem, z którego mogą korzystać jedynie nieliczni, jego cena nadal nie jest niska. Nie wynika ona jednak wyłącznie ze stale rosnącej popularności kuchni azjatyckiej. Na wyższe koszty wpływa bowiem kilka istotnych czynników. Na szczęście można je nieco obniżyć. W poszukiwaniu takiej okazji, warto zajrzeć na stronę z ofertą sushi 100 za 100, by zamówić zestaw rolek w atrakcyjnej cenie. Przeglądając propozycje dobrych restauracji, należy również zwrócić uwagę na promocje i rabaty dostępne często przy większych zamówieniach.

Oferta restauracji sushi w Krakowie

Gdzie nie warto szukać oszczędności?

Sporym błędem będzie natomiast oszczędzanie kosztem jakości. Mowa tutaj przede wszystkim o kupowaniu sushi z niepewnych źródeł – zwłaszcza w popularnych dyskontach i sklepach spożywczych. Takie produkty z reguły pozostawiają wiele do życzenia, jeśli chodzi o dobór składników i ich pochodzenie. A to właśnie od nich w największej mierze zależy smak potrawy, a w konsekwencji również jej cena.

Jak składniki wpływają na cenę sushi?

Wybór takich składników nie może być więc przypadkowy. Każdy z nich musi cechować się świeżością i jakością, aby kolorowe rolki zachowały odpowiednie standardy. Dlatego tak istotne jest, by:

  • korzystać wyłącznie z oferty sprawdzonych dostawców,
  • zapewniać odpowiednie warunki przewozu i magazynowania.

To z kolei generuje wyższe koszty niż to bywa w przypadku niskiej jakości produktów dostępnych w masowej sprzedaży.

Ryby w sushi a koszty produkcji – co warto wiedzieć?

Mówiąc o składnikach, warunkujących cenę sushi, warto zwrócić uwagę przede wszystkim na rybę. To właśnie ona stanowi bowiem fundament potrawy, decydujący o jej wyjątkowym smaku. Warunek jest jeden – musi być świeża, a jej wartość nie może budzić żadnych wątpliwości. Koszty sushi podnoszą więc:

  • surowe normy połowu i przechowywania ryb, warunkujące bezpieczeństwo spożycia,
  • transport w odpowiednich warunkach, utrzymujących produkt w idealnym stanie.

W jaki sposób transport podnosi cenę sushi?

A skoro wspomnieliśmy już o transporcie, warto przyjrzeć się temu zagadnieniu nieco bliżej. Jak się bowiem okazuje, wydatki z nim związane w znacznym stopniu warunkują cenę sushi. Ryby sprowadzane są bowiem często z odległych miejsc. To z kolei generuje dodatkowe koszty, związane z logistyką całego przedsięwzięcia. Taki import wymaga także zachowania odpowiednich temperatur i szybkiego działania, co w konsekwencji przekłada się na maksymalną świeżość, która ma swoją cenę.

Dlaczego ceny sushi w restauracjach bywają różne?

Nawet najlepsze składniki na nic się zdadzą w rękach nieodpowiedniej osoby. Warto wiedzieć więc, że na ostateczną cenę sushi wpływa także:

  • doświadczenie i umiejętności sushi mastera, poparte często wieloma latami praktyki,
  • renoma restauracji, obejmująca m.in. wysokie standardy obsługi i atmosferę lokalu.

Z wymienionych względów ceny sushi mogą różnić się od siebie, nawet gdy kolorowe rolki powstają z podobnej jakości składników, transportowanych i przechowywanych zgodnie z surowymi normami.

Czy sushi w Japonii również jest drogie?

O cenie sushi w znacznej mierze przesądza więc wysoki standard składników oraz konieczność ich właściwego przewozu i magazynowania. Czy w takim razie sushi w Japonii będzie tańsze? Jak się okazuje, wachlarz cenowy jest tutaj mocno zróżnicowany, a koszty posiłku zależą również od wybranego miejsca. Warto wiedzieć jednak, że w Kraju Kwitnącej Wiśni sushi traktowane jest raczej jako codzienny posiłek, co warunkuje jego niższą cenę. Dodatkowo obniża ją również dostęp do lokalnych składników. Dzięki temu sushi trafia do znacznie szerszego grona konsumentów, nie tracąc przy tym nic ze swojej jakości i świeżości.