Jaki kamień jest najlepszy na blat?

Jaki blat kuchenny wybrać do domu?

W domach i mieszkaniach Polaków coraz częściej zobaczyć można blaty kuchenne i łazienkowe wykonane z kamienia. Nie powinno to dziwić — rozwiązanie takie pozwala uzyskać szereg korzyści. Warto jednak pamiętać, że określenie „kamień” odnosi się w praktyce do wielu materiałów (nie zawsze naturalnych), charakteryzujących się różnorodnymi właściwościami. Który rodzaj tego tworzywa warto więc wybrać?

Dlaczego warto zdecydować się na blat z granitu?

Najczęściej spotykane są obecnie blaty z granitu. Główną przyczyną popularności tego materiału są jego walory estetyczne — zainteresowane nimi osoby zapraszamy na stronę Blaty kamienne Wrocław | styl klasyczny i designerski, na której znaleźć można galerię przykładowych projektów, wykorzystujących głównie ten materiał. Na dodatek granit charakteryzuje się niezwykle wysoką trwałością — jest on odporny na:

  • zarysowanie i ścieranie;
  • nacisk i uderzenia;
  • wysokie temperatury;
  • działanie kwasów (o ile nie ma wielogodzinnej styczności z nimi).

Łatwo też utrzymać go w czystości — po odpowiedniej obróbce nie nasiąka on, nie powstają więc też na nim trudne do usunięcia plamy.

Konglomerat kwarcowy — jakie zalety ma ten materiał?

O ile odporność granitu na działanie kwasów jest ograniczona, o tyle w przypadku konglomeratu kwarcowego jest ona niemal stuprocentowa. Materiał ten ma też kilka innych zalet:

  • jest niepodatny na przebarwienia powstające w wyniku nasiąkania różnymi substancjami;
  • jego użycie ogranicza prawdopodobieństwo rozwoju bakterii i grzybów (zapewnia to wyższy poziom higieny niż w przypadku większości kamieni naturalnych);
  • różnorodność dostępnych na rynku wzorów pozwala z łatwością dobrać blat z tego materiału do wybranej aranżacji mieszkania;
  • charakteryzuje się on wysoką odpornością mechaniczną.

Jego wadą jest jednak niewielka odporność na wysoką temperaturę — kładąc gorące naczynia na blat kuchenny z konglomeratu kwarcowego, ryzykujemy, że na jego powierzchni powstaną odbarwienia.

Czy warto kupić blat kuchenny ze spieków kwarcowych?

Wiele osób decyduje się na blaty ze spieków kwarcowych. Również one mają wiele zalet — są odporne na zarysowania, nie jest im straszna wysoka temperatura, a struktura materiału, z których je wykonano, ułatwia pielęgnację powierzchni. Wadą tego rozwiązania jest jednak stosunkowo wysoka cena (zazwyczaj spieki są droższe od kamieni naturalnych). Na dodatek tworzywo to wydaje charakterystyczny, „dzwoniący” odgłos, gdy tylko kładzie się na nim jakiś przedmiot (dla niektórych jest to denerwujące).

Jaki kamień jest najlepszy na blat kuchenny?

Jakie zalety i wady ma blat z marmuru?

Często można też spotkać blaty z marmuru. Mają one wspaniałe walory estetyczne. Niestety, kamień ten wymaga starannej pielęgnacji: jeżeli pozostawimy na dłuższy czas zabrudzenia na jego powierzchni, ich późniejsze usunięcie może okazać się niewykonalne lub bardzo trudne (konieczna może być ingerencja w strukturę materiału). Marmur ma również ograniczoną odporność na uszkodzenia mechaniczne.

Kamień na blat kuchenny — jakich materiałów nie należy używać?

Wybierając materiał na blat, należy unikać przede wszystkim tych rodzajów kamienia, które charakteryzują się dużą nasiąkliwością. Dotyczy to szczególnie:

  • wapienia,
  • piaskowca,
  • trawertynu.

Co prawda możliwe jest zaimpregnowanie ich, jednak nawet wtedy kontakt z kwaśnymi substancjami organicznymi (łatwo można spotkać je w każdej kuchni) doprowadzi zapewne do powstania plam na powierzchni.

Kamienne blaty do kuchni i łazienki — jakie wykończenie wybrać?

Najczęściej spotykanym sposobem wykończenia kamiennych blatów łazienkowych i kuchennych jest tzw. poler — uzyskiwana mechanicznie gładka, połyskliwa powierzchnia. Ten sposób obróbki zabezpiecza materiał przed wnikaniem zabrudzeń, co z kolei pozwala ograniczyć ilość prac konserwacyjnych i zabezpieczających — niekiedy kamień taki nie wymaga nawet impregnacji. Jest ona niezbędna w pozostałych typach wykończeń (określanych przez fachowców jako antyk, skóra lub szczotka). Może to rodzić pewien problem: niektóre rodzaje kamienia nasączane są przez producentów preparatami przyciemniającymi kolor. Jeżeli więc wybierzemy powierzchnię wymagającą zabezpieczenia (matową), użyty do tego impregnat może wejść w reakcje z substancjami modyfikującymi barwę. Doprowadzi to do powstania nieestetycznych plam.

Blaty z kamienia — jaką grubość wybrać?

Do tworzenia blatów z kamienia wykorzystuje się zwykle płyty dwu- lub trzycentymetrowe. Oczywiście można też zastosować półprodukty grubsze, jednak rodzi to problemy:

  • związane z kosztem (blaty takie są znacznie droższe);
  • związane z ciężarem (w związku z nim wymagana jest zwykle modyfikacja techniki wykonania mebli).

Dodajmy, że w przypadku niektórych budynków nie jest praktycznie możliwe zastosowanie blatów o bardzo dużej grubości (między innymi ze względu na nośność stropów).